Offerdal Från spädbarnsdöd till välfärd

250 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Författare Sam Olofsson vars föräldrar kommer från Kaxås, Offerdal. 

Innehåller många fina bilder.

Under senare delen av 1700-talet och under 1800-talet minskade dödligheten i Sverige. Som en konsekvens fick vi en mycket kraftig befolkningsökning som vi lyckades bemästra genom en agrar revolution. De självägande bönderna kom att spela en nyckelroll i denna omvandling.

I Offerdal i västra Jämtland var befolkningsökningen högre än genomsnittet i landet. I boken får vi följa hur sockenborna genom hårt arbete, moderniseringar, sjösänkningar, nybyggen vid fjällets kant och genom emigrationen till Amerika lyckas bemästra den utmaning de stod inför.  

Det här är en berättelse om landsbygdens folk i en socken i Sverige under 1800-talet. Men samma berättelse hade kunnat berättas från många andra socknar runt om i vårt land från spädbarnsdöd till välfärdsland.  

När jag började läsa den här boken trodde jag att det var en historia om Offerdals socken i Jämtlands län, men det visade det sig inte vara. Inte bara, i alla fall. Det här är historien om dig och mig, var i Sverige vi än växt upp och var vi än lever och verkar.  

Johan Norberg, författare, i förordet

Sam Olofsson har studerat historia vid Lunds universitet och har under drygt 20 år undervisat i historia inom det internationella gymnasieprogrammet International Baccalaureate. Han har också arbetat för Oxford Study Courses och med examensförberedande undervisning i Oxford och på Boston Summer School på Harvard i USA. Sam Olofsson har författat ett antal läroböcker i historia.

 233 sidor, inbunden.